Beröring

Beröring är ett av våra mycket viktiga behov. När vi låg i vår mammas mage berördes vi av livmodern, vattnet och värmen som fanns omkring oss. Vi kunde ständigt känna rytmen, vibrationerna och hjärtslagen. När vi föddes var vi helt beroende av att våra föräldrar berörde oss och skötte om oss. Det var livsviktigt, gav trygghet och lugn och fick oss att växa och hålla oss friska.

Beröring behöver inte vara fysisk, vi kan bli berörda av musik, vacker natur, människors och djurs närvaro, ord och fina minnen. Men det är den fysiska beröringen som är mest känd för sin positiva påverkan på våra kroppar. Olika hormoner utsöndras i kroppen som får oss att må bra, slappna av, läka och känna lycka och kärlek.  

I vårt samhälle med all stress, prestation och elektronik som drar människor från varandra är det tyvärr vanligt att ju äldre man blir, desto mindre kroppskontakt har man med andra människor.  Detta behöver ändras på för att inte fler och fler ska bli sjuka och deprimerade. Vi människor behöver komma närmare varandra igen, kramas, sova tillsammans och umgås utan våra mobiltelefoner och andra skärmar som avgränsar oss från varandra.

Massage brukar kallas den äldsta formen av terapi. När vi skadar oss för vi instinktivt våra händer till den skadade kroppsdelen. En förälder gör även så när dess barn har slagit sig. Vi gnuggar våra tinningar och pannan om vi har huvudvärk och vi håller händerna över magen om vi har ont i magen. Detta är vi själva som intuitivt hjälper kroppen att läka med hjälp av självmassage och healing. 

Under en kroppsbehandling kan man slappna av och bara ta åt sig av beröringen. Man ger sin kropp beröringsnäring som gör att man mår bra!